Γαστροσκόπηση
Εξέταση που ελέγχει τον βλεννογόνο, το εσωτερικό δηλαδή του ανώτερου γαστρικού σωλήνα. Εξετάζεται ο οισοφάγος, το στομάχι και η αρχική μοίρα του λεπτού εντέρου, το δωδεκαδάκτυλο.
Πότε πρέπει να κάνω γαστροσκόπηση;
Η γαστροσκόπηση σε αντίθεση με την κολονοσκόπηση δεν γίνεται συνήθως στα πλαίσια προληπτικού ελέγχου, αλλά βάση συμπτωμάτων, όπως:
- Κοιλιακό άλγος
- Έμετοι, ναυτία
- Αναιμία
- Μαύρα κόπρανα
- Δυσκολία στην κατάποση
- Συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
Πώς γίνεται η εξέταση;
Ο ασθενής ξαπλώνει στην εξεταστική κλίνη στο αριστερό πλάγιο, χορηγείται ενδοφλεβίως ήπια κατασταλτική αγωγή ώστε να παραμείνει χαλαρός και να μην καταλάβει πόνο και δυσφορία.
Δια μέσου του στόματος εισέρχεται το ενδοσκόπιο, που είναι ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας με μικροκάμερα και προωθείται στον οισοφάγο, στομάχι και δωδεκαδάκτυλο.
Εάν κριθεί απαραίτητο γίνεται λήψη βιοψιών κατά την διάρκεια της γαστροσκόπησης και εξετάζεται το δείγμα από παθολογοανατόμο.
Η εξέταση διαρκεί περίπου 10 λεπτά και μετά από ολιγόωρη παραμονή στο ιατρείο ώστε να περάσει η επήρεια της μέθης ο ασθενής μπορεί να αποχωρήσει.
Χρειάζεται κάποια ειδική προετοιμασία;
Ο ασθενής πρέπει να είναι νηστικός για τουλάχιστον 6 ώρες πριν την εξέταση.
Μικρές ποσότητες υγρών επιτρέπονται έως και 2 ώρες πριν.
Απαιτείται ενημέρωση του γιατρού για τυχόν αλλεργίες και λήψη φαρμάκων.
Έχει επιπλοκές η γαστροσκόπηση;
Εφ’ όσον γίνεται με τις κατάλληλες προϋποθέσεις και από έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό είναι μια απόλυτα ασφαλής εξέταση.
Σπάνια επιπλοκή είναι η εισρόφηση, είσοδος τροφής από το στομάχι στους πνεύμονες και για αυτό είναι βασικό να είναι νηστικός ο ασθενής.